Hvítvín - meðmæli

Spjall um víngerð og allt henni tengt.

Hvítvín - meðmæli

Postby Hilm » 18. Mar 2012 13:15

Getur einhver mælt með hvítvínssettum úr Ámunni eða Vínkjallaranum? Eitthvað sem hentar fyrir sem flesta, ekki of þurrt og ekki of sætt.
Er bjartsýni að vínið geti verið gott eftir ca. 15 vikur frá því að víngerð hefst?

Fyrirfram þakkir.
Hilm
Villigerill
 
Posts: 12
Joined: 2. Feb 2012 23:54

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby sigurdur » 18. Mar 2012 23:05

Þetta er erfitt ... veistu eitthvað hvaða vínþrúga þér finnst góð?
User avatar
sigurdur
Æðstigerill
 
Posts: 1985
Joined: 8. Jul 2009 09:18
Location: Hafnarfjörður

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby Hilm » 18. Mar 2012 23:14

Er að hugsa þetta fyrir litla veislu, þannig að þetta þyrfti að henta sem flestum bragðlaukum...
Hilm
Villigerill
 
Posts: 12
Joined: 2. Feb 2012 23:54

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby sigurdur » 18. Mar 2012 23:41

Ég þekki því miður voða lítið inn á vín sem henta hverjum sem er.
Riesling virðist samt henta mjög mörgum.

Prófaðu að tala við Ámuna eða Vínkjallarann, þú færð vonandi góð ráð þar.
User avatar
sigurdur
Æðstigerill
 
Posts: 1985
Joined: 8. Jul 2009 09:18
Location: Hafnarfjörður

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby litligerill » 19. Mar 2012 01:57

Reisling eða Gewurstraminer eru frekar sæt vín og passa vel í gleðskapinn!
litligerill
Villigerill
 
Posts: 4
Joined: 13. Feb 2012 20:35

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby Hofer Brauer » 19. Mar 2012 23:32

mer finnst vin fra vinkjallarinn alltaf lang best. !!!!!

you get more juce for the same money :) I would not go below 6 Litr. just buy the 8 Liter kit !
Gewurtstraminer is very good !!! but you also should take yore time !!!! i always do it in 8 weeks not 4 or 6....

the cheap kits have some water taste....white wine is always easier to produce than than red.

Best Regards & Viel Gluck
Hofer Brauer !
Hofer Brauer
Villigerill
 
Posts: 15
Joined: 6. Mar 2011 21:45
Location: Island

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby Hilm » 20. Mar 2012 19:44

Hofer Brauer wrote:mer finnst vin fra vinkjallarinn alltaf lang best. !!!!!

you get more juce for the same money :) I would not go below 6 Litr. just buy the 8 Liter kit !
Gewurtstraminer is very good !!! but you also should take yore time !!!! i always do it in 8 weeks not 4 or 6....

the cheap kits have some water taste....white wine is always easier to produce than than red.

Best Regards & Viel Gluck
Hofer Brauer !


Thanks!

So you let it ferment for ~5-7 days, secondary fermentation for 2 weeks?, stabilize for 2+ weeks? How long time on bottles before it's "drinkable"?
Any experience with the aluminium wine bags? http://www.vinkjallarinn.is/xodus_produ ... &SubCat=20
Hilm
Villigerill
 
Posts: 12
Joined: 2. Feb 2012 23:54

Re: Hvítvín - meðmæli

Postby Hofer Brauer » 21. Mar 2012 20:15

jap somethink like that ! the instructions you get with the kit are very good. i always add some extra days after secondary.

no did not yet try out the aluminium wine bags .....i always bottle :) maybe next time.

:skal:
Hofer Brauer
Villigerill
 
Posts: 15
Joined: 6. Mar 2011 21:45
Location: Island


Return to Víngerðarspjall

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest